En tävlingsmänniska eller inte……..


Be a fighter, Kämpa på, var tävlingsinriktad…….. osv

Detta sägs i positiv mening av ”alla” och överallt. Tänker inte gå in på om det är positivt  eller ej. Inte heller funderar jag på hur det blivit så.

Däremot funderar jag motsatsen. Vi som inte är tävlingsmänniskor, är vi mindre rustade för att klara dagens samhälle?

Jag tillhör de där ”motsatsmänniskorna” Som visserligen kan kämpa för andras skull som mina barn. Men för egen del väljer jag striderna och de striderna är numera ytterst få. Går undan allt mer.

Har aldrig tävlat varken om tider, priser, karlar, popularitet eller jobb.

Men så har jag då oftast gått själv, Stått utanför, varit arbetslös i omgångar, mist de karlar jag haft ett gott öga till osv osv.

Ser mig inte själv varken som offer, förlorare eller sämre människa men det klart att man så här med blicken i backspegeln funderar över hur och varför livet blev som det blev.

Är mer o mer en studerande kvinna, som ser och hör andra och oftast förundras vad de väljer att lägga sin energi på .

En del strider ständigt och oftast om bagateller.  Kan inte se att de särskilt ofta vinner och vinner de så gör de det för att motståndaren – verklig eller inbillad väljer att gå undan.

Många kämpar. För sin överlevnad, mot sjukdomar och för att ta sig igenom dagen. Deras kämpaglöd är kanske just det som krävs för att de skall överleva men detta handlar nog inte om tävling utan mer att de inte har annat val.

Många kämpar för andra, De väljer ständigt ”stora” världsliga problem som sina egna och en del av dem är övertygade om att vore det inte för just dem gick världen under. Jag tror de kväver sitt innersta eller väljer att inte ta itu med sig själva genom att vara så ”behövd” så engagerad att ingen inte ens de själva ägnar en tanke åt  deras själ, deras hälsa ………

Så varför har då inte jag någon tävlingsinstinkt som det så fint heter?

Varför väljer jag att gå åt sidan och släppa förbi andra?

Kanske för att jag blivit itutad sedan barnsben att jag ändå inte skulle vinna, Eller duga eller ……?

Kanske för att jag tyckt att vinsten/priset var mer väl unnat någon annan. Kanske för att om inte jobbet gick till mig utan fula knep var jag inte rätt person för jobbet. Kanske för om inte karln valde mig så ville han egentligen inte ha mig. Kanske var jag inte villig betala priset för en vänskap som ändå inte skulle vara på djupet.

Har jag då gjort fel i hela mitt liv eller har de här ev arbetsgivarna,  karlarna, blivande vännerna inte sett min fulla kapacitet – mitt innersta – mitt sanna jag. Är det jag eller dem som mest förlorat?

 

 

Annonser
Published in: on februari 7, 2016 at 9:18 e m  Comments (7)  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://3pa2.wordpress.com/2016/02/07/en-tavlingsmanniska-eller-inte/trackback/

RSS feed for comments on this post.

7 kommentarerLämna en kommentar

 1. Som vanligt har du satt fingret på nåt djupt mänskligt, och en ständig undran: Ska det vara så här? Ska det det? Ska det det? (För att härma TV-profilen Sverker Olofsson).
  Jag är heller ingen tävlingsmänniska, men har ändå nån slags kämparglöd som jag tar fram när jag anser mig behöva… Tillåter ingen att ”sätta sig” på mig, och kan hävda mig om jag tycker att jag behöver. Men tävla… Nä! Om inte arbetsgivaren/mannen/vännen o s v ser min potential/värde/sanna natur/goda hjärta/kompetens eller vad det nu må vara, så får det vara för min del! Jag tänker inte krusa eller förställa mig för någon som inte uppskattar mig som jag är!
  Och av nån underlig anledning så är det lättare att kämpa för nån annans skull (barnen!) än för sig själv… Jag tänker ofta att ”äsch! Jag klarar mig…”! Men är det hyfs, uppfostran, vänlighet, blyghet, dåligt självförtroende/självkänsla eller vad är det som gör att man är som man är och gör som man gör?? Ja, det är nog olika frånperson till person…och förmodligen en blandning av allt eller flera av ovanstående…
  Men då säger jag som jag alltid säger om mig själv och till andra: ”Man får ju va´ som man e´ när man inte blev som man skulle”! Och sen är det inget mer än det! 😉 ♥

  • Ja ibland går det ganska lätt formulera mina tankar och sätta dem på pränt

   • Haha!! 😀 Ja, med inspiration och nåt man gått och tänkt på ett tag så brukar fingrarna dansa över tangentbordet!! 😛

 2. Vilket vackert och äkta inlägg. Jag tänker att du säkert fått höra att det är lika bra att ge upp, att det inte är värt det, av någon. Vi gör saker för att bli älskade. Så, om du är en person som ger upp och inte kämpar så får du ”stanna kvar” i flocken om det är något som förväntas av dig. Sen är en del strider inte värt det och jag känner igen mig i mycket som du skriver. Jag är också en person som iakttar och läser av energin i ett rum. Kanske en något rörig kommentar men sån är jag… 🙂 Ha en härlig helg!

  • Välkommen till min blogg. Tack för dina insiktsfulla och varma ord

 3. Intressanta tankar. Jag som introvert tänker ofta sådana tankar. Att jag kan stå utanför och titta på hur alla andra bara rusar fram och jagar något bara för att de behöver synas och höra och på så sätt få bekräftelse. Men kanske det inte är något fel på något av dem. Vissa trivs och behöver snabba bekräftelser medan andra går andra vägar. Det är nog det enda man konstatera. 😉

  • Tack . Tänkvärt det du skriver


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: