Våga Vara en Vän


Hörde på radio Kronoberg igår om mannen som blev dömd till fängelse samt att betala skadestånd för att han bland annat viftat med en kniv i fruns ansikte o hotat döda henne. Starkt gjort av kvinnan eller vem det nu var som anmälde honom.
Har Ni misstankar eller aningar om att någon i Er omgivning/vän/granne/arbetskamrat/släkting blir illa behandlad var så modiga att Ni gör något. Fråga om o om igen om det är något Ni kan göra. Det är INTE att visa hänsyn att låta bli ingripa.
Få utsatta har modet eller ens viljan att anmäla. Den som blir utsatt för fysisk eller/och psykisk misshandel är oftast manipulerad kanske under flera år och tror hur konstigt det än låter att ”behandlingen” är normal.
Dessutom är skamkänslorna enorma över att ha blivit utsatt.
Så fråga vederbörande rakt ut. Fråga om allt är bra, Fråga om det är något han/hon vill berätta. Fråga om gårdagen/helgen. Fråga varför hon/han kom för sent, Fråga varför hon/han avbokade ett möte. Fråga varför han/hon bär långärmat mitt i sommaren. Kommer maken ensam till festen med förklaring att makan inte mådde bra. Ring upp och ”kontrollera” , visa att Ni bryr Er, Fråga fråga fråga fråga.
Uteblir svaret eller svaret låter svävande eller svaret är en genomskinlig bortförklaring. Visa att Ni bryr er. Tala om att Ni finns och att Ni bryr Er. Inte en gång utan gång på gång.
Har Ni fått misstankar så tro inte på allt vad maken säger om Er ”vän”.
Är maken/partner öppet hånfull/kritisk/ övervakande/ordmärkande mot er ”vän” i Ert sällskap var då säker på att han/hon är hundra gånger värre inom huset väggar. Skratta inte med i det dåliga skämtet gentemot er ”Vän” . Försvara er ”vän”, Visa att Ni bryr Er. Att ”misshandlaren” inte får med sig omgivningen i sitt nedvärderande av partnern gör att han/hon får en vink om att han/hon är observerad.
Ingen är värd, ingen har gjort sig förtjänt av hot & misshandel.
Även efteråt, när den som blivit utsatt kommit ur misshandeln så behöver hon/han Ert stöd. Ärren inombords tar åratal att läka om de någonsin går bort. Så bryr Ni Er? Är Ni en vän? Sluta inte bry Er.

Annonser
Published in: on maj 26, 2015 at 10:30 f m  Comments (3)  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://3pa2.wordpress.com/2015/05/26/vaga-vara-en-van/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 kommentarerLämna en kommentar


  1. Jag fattar inte hur man är funtad för att misshandla någon, verbalt eller fysiskt. Våld överhuvudtaget är fruktansvärt, men domesticerat våld är snäppet ännu värre!
    Jag hade en kollega som lyckats ta sig bort från en misshandlande make, och det hon berättade var hårresande! 😦

  2. Ja! Så viktigt att våga ”lägga sig i”. Hur ska vi få slut på det här?

    • Är nog djupt rotat i vår svenska kultur , tyvärr


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: