Återinför skampålen


Vad händer med vårt land? Människor tycks bli allt mer otrygga och sluter sig samman i mer eller mindre grupper, typ medborgargarden……….. Var skall detta bära hän?

Har ingen bra lösning men kanske ett par idéer. Vi borde kanske återinföra Skampålen. Denna påle var oftast uppställd på byns torg och bestod just av en påle med halsjärn där den dömde fick stå för att skämmas. Nu avskaffades visserligen skampålen redan 1855 ……….

Fanns även en variant där den dömde fick stoppa in huvudet samt händerna i en planka och på sätt stå halvhukad för att ta emot bybornas spottloskor och okvädesord.  Ni som varit på Varbergs Fästning har säkert sett att där finns en sådan bevarad.

Detta straff var ju avsett  inte bara för att straffa den dömde utan även tjäna som ett avskräckande exempel på befolkningen i stort. Om det hade nån verkan vet jag inte.

Nutidens skampåle är väl tidningar där röster genom de senaste tjugo åren har hörts om att det vore idé hänga ut dömda rattfyllerister och pedofiler med namn o foton…

Twitter och facebook har i vissa fall används mer eller mindre lyckat just i detta avseende.

Så skulle en gammal hederlig skampåle vara mer avskräckande måntro………. Skulle den ha någon inverkan och få inbrotten & rattfylleriet att minska? Tveksamt kanske. Hade nog mer blivit så att utsatta medborgare och folk med hat i sinnet skulle få utlopp för sina känslor…….. Tomathandlarna och ägg-grossisterna skulle kanske få ett uppsving.

Annonser
Published in: on februari 4, 2015 at 10:54 f m  Comments (1)  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://3pa2.wordpress.com/2015/02/04/aterinfor-skampalen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

 1. Ja, visst kan man fundera på hur samhällsklimatet kan förbättras förr alla oss innevånare…
  Dock tror jag inte på skampålens återinförande! Jag tror överhuvudtaget inte på straff! Att straffa någon har aldrig i hela världshistorien förbättrat en individ hävdar jag! Straff skapar bara skam, ögontjänare, hämndbegär och andra negativa/destruktiva känslor som i sin tur skapar fler dåliga/farliga handlingar!
  Men med det sagt så vill jag poängtera att fängelser har sitt berättigande – men inte som straff, utan för att hålla farliga människor borta från oss andra!
  Kärleksfull vård är det jag tror på för att återföra brottslingar till samhället, och de som inte går att rehabilitera får väl tyvärr låsas in…! 😦
  Men egentligen behöver man gå till roten av problemet! VAD skapar en brottsling? VAD skapar att en människa tycker att det är helt Ok att stjäla, mörda, misshandla o s v. Jag tror inte att man är FÖDD kriminell – det skapas utmed livets gång med allt man är med om/utsätts för och hur man reagerar på det!
  Mer kärlek åt folket säger jag bara!!
  Eller som Astrid Lindgren sa: ”Ge barnen kärlek, mer kärlek och ännu mer kärlek – så brukar folkvettet komma av sig själv”!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: