Känslor. Egna och andras.


Minns Ni vad Per Gessle sjöng ”Här kommer alla känslorna på en o samma gå-å-å-å-ng” 🙂

Rena kaoset med andra ord. Hör förmodligen ungdomen till. Då tyckte man att det var livet – rusig av alla känslor som dansade i knoppen & kroppen. Numera som sansad mogen dam eller i allafall kvinna vill jag stanna en stund i varje känsla. Bara vara i den och njuta. (finns det där ordet egentligen ”iallafall” eller är det bara jag som envisas med att använda det i tid o otid?)

Passion och drama har fått sparken när lugnet klev innanför dörren. Kan man byta ut en känsla bara så där mot en annan eller blir man fattigare på känslor vartefter? Känslokall och kylslagen har jag fått höra om mig genom åren men det har inte stämt. Bara för att jag inte bums visar mina känslor betyder ju inte att jag saknar känslor.

Finns det ett djup i känslan, ett djup att omslutas av och landa i! Är jag beredd utforska det? Frågor som tål funderas över och inte låta känslorna rusa iväg med en. Är väl just detta som gör människor till vad de är. Hur man tillåter sig känna känslor. Utan att agera ut dem, utan att påyvla andra människor dem. Sina egna känslor bör man hantera varsamt. För att lättare kunna stå bredvid utan att låta sig köras över av andras känslor.

Att vara mottaglig för andras sinnesstämningar är många gånger jobbigt. Man har liksom nog av sina egna. Är det nära&kära så är det lätt bry sig om och kanske försöka lindra andras plågor. Svårare  med människor man varken har relation till eller bryr sig om. Att vara den som ständigt vårdar om andras känslor är slitsamt särskilt om man inte får samma omvårdnad tillbaka.

Att ha någon nära som tillåter en vara i sina känslor är ”guld värt”. Lika mycket att tillåtas skratta som att gråta. Att tvingas lägga band på sina känslor & sinnesstämningar hämmar en själv. Att inte kunna få lov vara ledsen, glad , pirrig, förväntansfull, besviken, sorgsen osv. gör att ens egen utveckling stannar av. Är man då i en relation där den ena hämmas av den andre kan inte heller relationen utvecklas och fördjupas. Den som hämmas blir sluten och förstummas medan den som hämmar blir frustrerad och dennes maktbegär växer.  Relationen blir osund.

Önskar alla människor tillåtelse att landa i sina känslor och att vara i en relation där känslor tillåts visas. Värna om era egna känslor likväl som dennes känslor ni är i relation med.

För som sagt. Att leva med någon som tillåter dig utvecklas och verkligen ”känna” är guld värt.  Den gamla klyschan ”kvalitét framför kvantitet” gäller i äkta relationer. Oavsett om det är en vänskapsrelation eller en kärleksrelation.  Visst förstår jag att livskvalité ser olika ut för olika människor beroende på var i livet de är. För mig just nu är livskvalité att bara få vara – i närheten och i känslan. Utan prestationskrav och utan att behöva dölja mina känslor.

Annonser
Published in: on juni 28, 2014 at 9:49 f m  Comments (7)  
Tags: , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://3pa2.wordpress.com/2014/06/28/kanslor-egna-och-andras/trackback/

RSS feed for comments on this post.

7 kommentarerLämna en kommentar

 1. Känslor…. skulle man kunna skriva en hel avhandling om…! Viktigt att kunna bejaka dem och få känna det man känner!
  Och jag använder iallafall ordet iallafall! 😛 Mycket användbart ord om nån frågar mig! 🙂

  • åhh så skönt att jag inte var ensam då 🙂

   • Vi bildar klubb!! 😉

 2. Älskar att känna! Börjar varje dag med att känna in vad jag känner och ta emot det. Skriver om det. Är så tacksam inte enbart över att leva med någon som låte mig känna allt, utan även att jag själv tillåter mig att känna alla känslor.

  • Härligt läsa. Ja det är en lycka att få leva i ett sådant förhållande

 3. Balansgången mellan att känna och veta. Det är viktigt för oss ”lite” äldre. Men mitt grundråd är att alltid ha öppna känslor ändå. Om det skaver någon gång så låt det göra det då.

  • Tyvärr Förstår ej din tankegång. men Tack för besöket


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: