Om man tänker lite längre


Jag har den förmågan på gott o ont, att jag oftast tänker ett steg längre. Folk brukar inte hänga med i mina tankesnurror där jag mitt i samtalet byter ämne – tycker de –  medan jag själv bara tänkt ett steg längre i samma ämne! Hängde Ni med?

Minns Ni ”Gröna vågare”? ”Flower – Power – rörelsen” osv?

Minns då att det kom en forskning om att även växter hade känslor. Något jag inte hört talas om på väldigt länge. Men blev påmind om häromdagen. Satt i ett väntrum och som de flesta andra ströläste jag i tidningarna som låg där. Följande barnhistoria:

”Julia 10 år är med mamma i mataffären och går för att hämta en gurka.  – Jag tog en ekologisk gurka. Man vill ju vara säker på att gurkan haft ett bra liv”

Detta skulle säkert de flesta vuxna skratta åt eller åtminstone dra lite på munnen åt. Men inte jag – några påstår säkert därmed att jag inte har någon humor. Men mina tankar var redan långt borta.

Pga att jag tror på reinkarnation så blev min första tanke *hon var nog gröna-vågare i ett tidigare liv*

Så hade jag haft någon att prata med där i väntrummet hade jag säkert börja prata om ifall grönsaker och växter överlag har känslor.

 

Den israeliske växtgenetikern Daniel Chamovitz är chef för Manna Center for Plant Biosciences på universitet i Tel Aviv. Han har nyss gett ut en  bok, ” What a Plant Knows”, där han redogör för sina upptäckter. Han menar att växter är mer lika människor än vad man trott tidigare och att de till o med har känslor. Detta kan leda till att vi får tänka om beträffande vad vi känner till om biologi och kan få betydelse för forskning inom matsäkerhet och mänskliga sjukdomar.

Min nästa tankevända blir då. Vad skall nu veganer äta? Många är ju just veganer för att de tycker synd om djuren – lite förenklat.

Annonser
Published in: on november 22, 2013 at 4:23 e m  Comments (3)  
Tags: , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://3pa2.wordpress.com/2013/11/22/om-man-tanker-lite-langre/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 kommentarerLämna en kommentar

 1. Tankesnurr – jo jag tackar!! 😛
  Jag kommer ihåg Kirlian-fotograferingen som visade att om man klippte av ett halvt blad så kunde man på fotot fortfarande se energin av den avklippta delen. På nåt sätt kunde man också se att växter reagerade på mänsklig kontakt, om man skrek på växten eller om man sa nåt snällt till den, att den reagerade med (nåt som tolkades som) smärta om man ryckte av ett blad och att t o m en växt i ett annat rum reagerade om man ryckte av ett blad på en växt!!
  En kusin till min halvbrorsa spelade Indisk raga-musik i sitt växthus och påstod att tomaterna växte som aldrig förr!

  Nu är ju jag inte vegan, men väl vegetarian och jag tänker att resonemanget går som så att man vill tillfoga minsta möjliga smärta och att nog djur lider mer än växter när man dödar dem…! Men det finns ju folk som påstår att de lever på solljus och luft… Det borde ju vara det bästa – om det verkligen var möjligt!!

  Synd att jag inte satt där i väntrummet med dig!! Jag hade gärna diskuterat både reinkarnation (som jag också tror på) och huruvida grönsaker har känslor (vilket jag håller för högst troligt)!! 😀

  • Solljuset är inte av godo för människan längre…… inte alltid och inte överallt med tanke på ozonlagret eller bristerna i ozonlagret. Luften är inte så hälsosam den heller så jag är tacksam över att inte leva på sol & luft 😉

   • Touché!! 😛


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: