Jag tänder inte längre………..


Jag tänder inte längre! Gör du? och på vad?

Stanna upp och tänk. Inga förhastade slutsatser. Skall försöka förklara. Finner inga andra ord än just ”tänder” som rubrik på denna blogg. Kanske Passion kanske engagemang men bara kanske……….

Pratar inte om tänder som i sexuell lusta. Pratar inte heller om en inre stillsam tillfredsställese, nej utan om något mycket större explosionsartat. Men inte heller den berusning av lycka som man kan känna när ett migränanfall släppt eller efter en fysisk prestation typ klättring……..

Syftar mer på vad som triggar igång livsglädjen som är så stor inom dej att ingen kan undvika se den. Vad är det som får dina ögon att glittra, hela ditt väsen att lyfta ett snäpp?

Jag tänder inte längre……….. ”gör inte du” kanske min omgivning muttrar ”du har ju ett jävla temperament” *suck* jag drar inte ens på smilbanden åt kommentaren. HJÄLP till och med min humör tycks ha försvunnit. Jag saknar den där tändningen som fick mej så fokuserad att inget annat existerade – just då. Numera är jag bara en trist tråkig grå sengångare…………

Förr när jag var riktigt ung så älskade jag att dansa.

Jag åkte iväg till danställen (iklädd extra fin kjol och höga klackar) som Folkets Hus i Strömsnäsbruk eller Folkparken i Bjärnum och Grottebacken i Osby för att inte tala om Älmhults danställen Silverdalen, Balders Hage och Stjärnborgen. Oj oj det var tider det 🙂  Jag for inte för att träffa en ”kille” även om drömmen om prinsen givetvis fanns i bakhuvudet i den åldern. Nej jag for ut för att just dansa. Stillsamma tryckare eller svängiga buggar. Extra stor var lyckan om man fick dansa med någon som verkligen kunde föra. Som kunde de där lite extra trixiga svängarna i bugg. Minns fortfarande Silverdalsens danskung i sin vita sammetskostym som även jag fick chansen att dansa med då och då. Nu visade han ju sig knappast vara någon drömprins men en jäkligt bra dansör om inte den bästa, det var han. Så dansen kan man nog säga var en passion för mej i yngre dar. Måste vara minst 30 år sedan jag var ute på något sådant……. bär nog fortfarande på en liten liten längtan att åter få dansa…….. någon annanstans än i hallen för mig själv.

En annan sak som verkligen fått mej att tända är resandet och den passionen har jag haft så länge jag kan minnas, sen tidiga barnaår  och den finns fortfarande – när jag reser – vilket blir allt mer sällan.

Tänk att stå på en perrong i väntan på tåget, att kliva ombord och slå sig ner. Att luta sig tillbaka och lugnt se landskapet svepa förbi utanför fönstret

eller

kliva högt upp in i en långtradarhytt, in i värmen bort ifrån dieseloset som luktar så gott :-). Sjunka tillbaka mot sätet, lyssna på nattradion och bara vara medans man färdas i mörkret genom landet.

eller

lasta in resväskorna i lastutrymmet på en långfärdsbuss som med destination någonstans ute i Europa skall ta dej med på semester. Till nya vyer, nya smaker, nya hörselintryck……..

Släktforskningen började jag med redan 1980 och även om den inte är så aktiv för mej just nu så finns den där någonstans. Förr, om någon stackare orkade höra på kunde jag tala i timmar. Om gamla foton, föremål och generationers liv långt bak. Har faktiskt gått en kurs i läsning av gamla handstilar. Tänk jag klarar läsa kyrkoböcker skrivna för hand för flera hundra årsedan medans nutidens ungdom inte ens kan läsa skrivstil …………

Det här var passioner för mej, åtminstone förr. Numera tycks inget tända mej längre. *suck*

Att just kunna känna passion eller vad ni nu vill kalla det för. Det tror jag är livsviktigt för att orka leva. Riktigt leva – inte bara existera. Tror passionen ger energi till sinnet så man orkar med arbetslöshet, kroppsliga krämpor och misslyckanden överlag.

TACK Stina Wollter som genom Karlavagnen igårkväll inspirerade mej till denna blogg

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?formatid=108&programid=3117&artikel=2071053

det är sport de första fem minuterna men sen hör ni Stinas ljuva stämma

http://sverigesradio.se/sida/sandningsarkiv.aspx?programid=3117

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://3pa2.wordpress.com/2012/01/27/jag-tander-inte-langre/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

 1. Ja , tänk vilken härlig tid det var när man började tidigt på eftermiddagen och förbereda sig för kvällens dans. Pappiljotter i håret och smink. Eye-linjer som skulle målas och vad duktig man blev på det efterr ett tag. Idag skulle man väl kleta långt ner på kinden , några dansskor kommer man inte i numera, och dansa det är inte att tänka på, när hela kroppen värker. Men ack vilka tider det var

 2. Oj oj oj…!! Svår fråga…!
  Jag känner ungefär som du – att ingenting tänder mig längre…!
  Men i mitt fall så tror jag att det beror på att jag är så fruktansvärt trött hela tiden vilket beror på mina diagnoser (Struma, Sömnapné och hjärtfelet – vad det nu är).
  Jag VILL fortfarande så mycket, men jag har ingen ork till det! Jag ”kämpar” för att ens orka läsa de böcker jag köpt på mig och som jag verkligen längtar efter att läsa!! *Suck*

  Men har du kollat alla dina värden – ibland kanske det åtminstone delvis kan bero på att man t ex har lågt blodvärde, B12-brist eller nåt annat. Värt att kolla upp i alla fall!

  Sen tror jag att för att bryta trenden så behöver man ha roligt – DET om något ger ju energi!!
  Jag har t ex börjat att läsa roliga historier varje dag och när jag vaknar och innan jag somnar så tänker jag på saker som jag är glad och tacksam över i mitt liv! Tycker faktiskt att det hjälper!
  Jag tror att bara man börjar nånstans så blir det en uppåtgående spiral och blir lättare och lättare, och rätt som det är så har man kanske ”hittat tillbaka” till sig själv!!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: