Vaniljbullar & Mormors chokladmarängrutor


Som omtänksam moder låter jag idag dottra  – boende  i Borås på besök i Blekinge -baka. Tänkte att hon annars kanske skulle drabbas av abstinens när hon nu har skollov från konditor-linjen. 🙂

Hon fick välja bland alla mina samlade recept, ett bakverk med jäst och ett utan.

Blev Vaniljbullar något som jag aldrig vågat mej på – verkar så invecklat. Men när hon bakade såg allt så lätt ut att jag förmodligen törs testa detta vid ett senare tillfälle.

Vaniljbullar (recept från Allers nr 39 2011)

ca 25 stycken.

50 g jäst, 3 dl kall mjölk, 1 ägg, 1/2 dl strösocker, 1 krm salt, 150 g smör, 9 dl vetemjöl. + till Fyllning 2 äggulor, 2 msk strösocker, 2 msk potatismjöl, 3 dl grädde, 1 msk vaniljsocker.

* Smula jästen i en degskål och tillsätt mjölk. Rör om tills jästen är upplöst

* Tillsätt ägg, socker och salt. Klicka ner smöret och tillsätt mjölet. Arbeta samman väl till en blank och smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

* Mät upp alla ingredienser  till fyllningen utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud upp under omrörning tills krämen tjocknar. Ta av kastrullen och låt svalna. Smaksätt den avsvalnande krämen med vaniljsocker.

* Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en fyrkantig platta. ( ca 40 x 40 cm)Sporra ut i fyrkantiga bitar ( ca 8 x 8 cm)

* Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant. Lyft upp hörnen och nyp ihop degen till en rund boll. Lägg i bullformar med skarven neråt. Ställ bullarna att jäsa ca 50 minuter.

* Gräddas i ca 8 minuter i 225 grader

* Sikta över lite florsocker vid serveringen.

Mormors chokladrutor ( ej varken min eller dottras mormor – fann receptet i Allers nr 12 2010)

ca 24 stycken

150 g mörk choklad, 200 g smör, 1 1/2 dl strösocker, 1 1/2 tsk vaniljsocker, 1 1/2 tsk bakpulver, 4 dl vetemjöl, 2 äggulor – samt 2 äggvitor 1 dl strösocker till marängen.

* Klä en långpanna ca 30 x 40 cm med bakplåtspapper.

* Bryt chokladen i mindre bitar och smält den över vattenbad. Låt svalna

* Rör samman smör och den smälta chokladen. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta snabbt samman till en deg.

* Tryck jämt ut i långpannan.

* Vispa samman äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt lite socker i taget under fortsatt vispning tills massan är blank och styv.

* Bred ut marängsmeten över kakdegen.

* Grädda kakan ca 25 minuter i 175 grader. Låt svalna innan den skärs i rutor.

Blir mums det här till kvällsfikat

Annonser
Published in: on januari 5, 2012 at 6:43 e m  Comments (1)  
Tags: , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://3pa2.wordpress.com/2012/01/05/vaniljbullar-mormors-chokladmarangrutor/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. 😀 Ha ha ha ha ha! 😀
    Jag har precis skrivit ett blogginlägg om hur duktig jag har varit som inte låtit mig frestas av bullar och annat smaskens, och så tittar jag in här – och vad får jag se och läsa!?! 😛 Ha ha ha!!
    Men jag måste säga att jag blev mer frestad av dina bilder och recept än jag blev på kalaset jag var på idag där jag bara hade behövt sträcka ut handen och ta en bulle!! 😀
    De där chokladrutorna lät ju livsfarligt goda…!!
    Men jag tror nog att jag skulle kunna göra något snarlikt om jag ”översatte” receptet till LCHFiska…!! Hmmm…!! Kanske provar det nån dag..! 😀


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: