Samtal


150315 006

Hur samtal ser ut kan skifta. Även hur man mår innan och efter ”samtal”. En del samtal berikar, en del trycker ner en. Finns samtal man bävar inför och samtal man längtar efter. Samtal som man önskar aldrig inträffat och samtal som man ångrar inte blev av.

Med rätt samtalspartner blir samtalet underbart & givande. Samtal med totala främlingar kan ge mer i utbyte än med nära anhöriga.

Jag som älskar att resa ser dessa samtal med nya bekantskaper som resor i sig. Man kommer till att prata med människor av alla sorter som man normalt i vardagen kanske inte fått möjligt att samtala med. Jag lär mig ofantligt mycket av dessa möten och de berikar både min själ och mitt hjärta.

Finns samtal som  lämnat spår i min själ och i mitt hjärta och som inte lämnar min hjärna någon ro. Som till för bara nåt år sedan vevades upp om o om igen för mitt inre och som jag mådde såååååå dåligt av. Dessa samtal med hårda otäcka sårande ord kunde mitt liv varit utan. För på sitt sätt har de format den jag är idag, får jag nog tyvärr erkänna.

Många människor  är borta ur mitt liv och  jag skulle ge vad som helst för att än en gång få sitta mitt emot och samtala med dem. Kanske skulle jag inte sagt så mycket mer än att jag älskar dem, men skulle lyssnat desto mer.

Samtal med sig själv skulle kanske fler ha. Ja skratta ni, men jag menar allvar. Att resonera med sig själv, att vända och vrida på problem, att rannsaka sig själv kan göra att man kommer till nya insikter även som ”gammal”.

Gammalt svensk ordspråk ”när faen blir gammal blir han religiös” ………. med andra ord när man blir äldre kommer man på bättre tankar och bättre insikter.

Att förlita sig till högre makt och samtala med Gud eller Jehova eller Madonnan eller ….. skänker frid i många sinnen och är inte att förakta för den som inte gör likaledes.

Huvudsaken måste ju vara att SAMTALA. Inte argumentera , inte diskutera för att få någon annan tänka, tycka & tro som en själv. Utan att framföra sina egna undringar, tankar, ideer, erfarenheter & drömmar och samtidigt ta del av en annans undringar, tankar, ideer, erfarenheter & drömmar. Det ger kunskap, insikter och skapar nya vyer. Vilket i sin tur leder till nya  undringar, tankar, ideer, erfarenheter & drömmar hos en själv.

Denna sortens givande samtal vill jag inte vara utan. Har förmånen att ha ett par få vänner som denna sortens djupare samtal kommer till stånd med. Enbart detta faktum fyller mig med tacksamhet.

141219 022

****************************************’

”Samtal är ett utbyte av information mellan två eller flera människor. Beroende på vilka som samtalet förs emellan, så kan samtalsstilen variera. När ett visst syfte önskas uppnås med samtalet så kan argumentation vara en viktig del och samtalet kan ses som en form av retorik. Samtalet kan också vara en intervjuteknik och används också som en lugn form för att få fram fakta som vid en psykoterapi eller kuratorbesök. Ett samtal med intensivare meningsutbyte mellan deltagarna kalls vanligen diskussion.

Samtalet är också en viktig form av socialt umgänge där avsikten mer är att umgås och lära känna varandra än att uppnå ett specifikt syfte med samtalet. I dessa fall är valet av samtalsämne viktigt och där det finns en mängd regler vad det gäller vilka samtalsämnen som är passande i olika situationer. Om man inte är bekant med personen som man konverserar med bör man hålla sig till allmänna, neutrala ämnen. Att abrupt byta samtalsämne när man talar med någon som man inte känner väl anses vara mycket oartigt.[1] Snabba ämnesbyten och associationer är däremot accepterade i samtal mellan människor som känner varandra väl och som betraktar varandra som jämlikar.[2]. I vissa situationer finns det givna ämnen, till exempel pratar man om trafiken med taxichauffören och om jobbet med arbetskamraten, men i andra situationer måste man lära sig vilka ämnen som är säkra att kallprata om. I regel bör man undvika ämnen som leder till meningsskiljaktigheter. Att prata om sitt yrke kan anses tråkigt, eftersom att det ofta handlar om problem man har på sin avdelning eller liknande. Ämnen som är allmänna är vanligen de säkraste korten, sådant som alla vet lika mycket om, inte väcker avund och ingen har speciellt mycket åsikter om. De ska helst vara så pass oviktiga ämnen att även om personerna inte tycker precis lika ska man kunna låtsas att man instämmer.”

Klippt & klistrat från Wikipedia.

*************************************

Annonser
Published in: on augusti 21, 2011 at 12:27 e m  Comments (1)  
Tags: ,

The URI to TrackBack this entry is: https://3pa2.wordpress.com/2011/08/21/samtal/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. Kan bara instämma! 😀


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: