Brott mot traditionerna


Eller skall man kanske säga avbrott i traditionerna!

Vanor mår vi bra av, bra vanor som bildar traditioner. Men alla har vi olika sorters traditioner och olika vanor.

Så hur gör nya par? Där parterna levt ett långt liv efter sina vanor och traditioner var och en på sitt håll. När dessa traditioner och vanor skall jämkas samman kan det i bästa fall uppstår nya vanor och nya traditioner som alla mår bra av. Men i värsta fall kan det uppstå slitningar och gräl som alla bara mår dåligt av och som kan leda till uppbrott och skilsmässa.

Skall enbart den ena foga sig och ge med sig inför den andres vanor och traditioner? Kanske den som inte behöver anstränga sig utan enbart fortsätter med sina vanor och traditioner inte ens märker den andres uppoffring. Hur mår då den som fogar sig och ändrar sina vanor?

Eller skall bägge göra avkall på sina vanor och traditioner för att på så sätt mötas på halva vägen vilket kanske resulterar i att bägge blir missnöjda och tycker allt bara blir halvdant och trist.

Eller skall bägge stenhårt hålla fast i sina traditioner och vanor och förhandla sig fram till varannan års deal?

Eller skall parterna helt enkelt lösa upp förbindelsen och gå skilda väger?

Vid ingen annan högtid än jul framgår detta med traditioner och vanor så klart och vid ingen annan högtid är dessa traditioner så viktiga. För de allra flesta människor.

Så hur gör Ni som startat om med nya partner ?

Annonser
Published in: on december 25, 2010 at 1:36 e m  Comments (3)  
Tags: , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://3pa2.wordpress.com/2010/12/25/brott-mot-traditionerna/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 kommentarerLämna en kommentar

 1. Ja, det där är inte lätt!! Jag som kom med 3 barn in i mitt nya förhållande krävde nog att det var våra traditioner till mångt och mycket som skulle drivas igenom.
  T ex: När ska granen kläs? I min familj har vi alltid gjort det kvällen före julafton och jag har underbara minnen av hur det var att komma ut i vardagsrummet på julaftons morgon och se granen stå där i all sin prakt! Och det var vad mina barn var vana vid!
  Min man däremot var van vid att granen skulle kläs på julaftons morgon, och vi gjorde så några gånger med det resultatet att vi andra var lite småsura över det…! Speciellt mina barn!
  I år blev granen klädd flera veckor innan, för min man ville ta kort på katterna och julgranen och göra julkort av för att skicka till uppfödarna av våra katter…! Det var inget jag hurrade åt, men det gäller att välja sina strider, så det fick passera med bara några tunga suckar..!! 😀
  Generellt tycker jag att om det finns barn med så ska deras perspektiv ses till i första hand!! Så gott det går! Sen så gäller det nog att vara vidsynt och tolerant! Lätt att säga – svårare att vara! 😀

  • Anneli: du har så sant i det sista du skriver

   • Bara det sista???? *Blink, blink* 😉


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: