Middagstips i juli


På bordet ikväll serverade jag grillben & potatissallad

Förr i tiden kunde man köpa riktiga fläskben i affärerna och de var det inte mycket kött att tala om på utan dessa användes mest som hundben eller att koka buljong på. Numera är det oftast kamben i dessa förpackningar som kallas fläskben och de avråder jag från att köpa.

Däremot kan du finna extra stora förpackningar i större livsmedelsaffärer med något märkt ”skivspill” Är tydligt och klart slarvjobb av manuellt bandsågsskivande av fläskkotletter eller så är detta en synligt bevis på slöseriet av fina charkvaror vid maskinell bandsågning. Nåväl. Köp ett sådant paket ”skivspill”. Brukar om du har tur ligga på 15 hg. Innehåller då cirka 12 – 18 illa skurna skivor fläskkarreskivor eller fläskkotletter. Kg-priset är mycket humant runt 19:- – 35:-.

Folieklädd en ugnspanna. Strö rikligt med grillkrydda på bägge sidorna av skivspillet och fördela dessa på plåten. I ugnen 225 grader i ca en timme. Vänd på dem efter halva tiden och häll då på japansk soya ca 4- 5 matskedar.

Aha säger den som brukar läsa min blogg , det där receptet har hon berättat om tidigare. Må så vara säger jag. Men denna gång har jag foto med! *skrattar* Samt sommarvarianten ätes tillsammans med potatissallad till skillnad från vintervarianten som har vitlöksbröd och majskolvar.

Koka en gryta färskpotatis med skalen på, som sedan får svalna ordentligt innan den skalas och skivas. Ansa och skiva en knippe rädisor, skiva ett par saltgurkor och blanda dessa med potatisen. I en annan skål blandas 3 dl gräddfil med 2 dl majonäs, hackad dill, 1/2 finstrimlad purjolök, grovmalen svartpeppar, ett par matskedar pressad citron och salt.  Vänd ner gräddfilsblandningen försiktigt i potatisblandningen och låt stå i kylskåpet en bra stund innan serveringen. Med andra ord börja med potatissalladen innan du slänger in köttet i ugnen.

Kall öl smakar utmärkt till. Smaklig måltid.

Annonser
Published in: on juli 28, 2010 at 7:01 e m  Comments (4)  
Tags: , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://3pa2.wordpress.com/2010/07/28/middagstips-i-juli/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

 1. Det där med grillben skall jag absolut pröva och titta efter i affären. Är det så pass billigt per kilo? Jag handlar oftast kött på CityGross då jag tycker de har de bästa charkvarorna. Finns de där grillbenen där tror du?

  Tack för tipset i alla fall, både om grillbenen och receptet på potatissalladen. 🙂

  M.v.h.
  Peter

  • Jadå Citygrossen har skivspill åtminstone Citygross här i Blekinge

 2. 8 år senare hittade jag det här. Utmärkt liten pärla med skivspill i ugn och gott blev det också. Tack.

  • Tack


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: