Dagens boktips


Simone Berteaut ” Piaf” utkom 1969 första gången men ges hela tiden ut i nya upplagor. Den jag har är i pocket.

Tror de allra flesta vet vem Edith Piaf var 19/12 1915 – 11/10 1963, den franska sång-stjärnan med den stora rösten i den lilla kroppen.

Det här är boken där hennes liv berättas från ungdomen till hennes död är alltså skriven av Simone Berteaut som var Edith Piafs halvsyster och vän. De tidiga barnaåren finns berättad i en annan bok ”Momone” även den skriven av Simone Berteaut. ”Momone” kom ut först 1973 men det kan vara en fördel läsa den boken först.

Nu åter till ”Piaf”. Boken är på dryga 400 sidor och innehåller en hel del fotografier. Än om man inte är någon fan av Edith Piafs musik så har man stor behållning av boken. En härlig upplevelse för alla Paris-älskare

En stycke historia som bitvis kan klassas som överkurs men bitvis som allmänkunskap. Boken är lättläst och humoristisk.  Läste den första gången som 16åring och har sedan läst om den ett par gånger.

Utdrag ur sidan 184 ur boken Piaf

”Edith skålade med lägerkommendanten ”för Stalingrad”, ”för segern” och allt vad han föreslog, sedan sa hon. -Herr Överste, jag skulle vilja be om en sak. -Det beviljas i förväg, sa han och slog ihop klackarna. -Jag skulle vilja ha ett minne från den här resan: ett fotografi tillsammans med er och ett med mina fångar.  Tysken gick med på det. Och när de kom till Paris gav Edtih fotografierna till Andree. Fotot med fångarna förstorades och vartenda ansikte klipptes ut och klistrades på falska identitetskort och intyg om arbetstjänst i Tyskland. Edith bad att få resa tillbaka till lägret. Det fick hon. Och Andree stoppade in alla de falska papperen i sin sminkväska som hade dubbla bottnar och lyckades smuggla in dem till fångarna. De som rymde klarade sej tack vare papperen. Några räddades med hjälp av dem. Edith och madame Bigeard gjorde om kuppen när tillfälle gavs. Och Edtih sa ”Nej jag har aldrig jobbat i motståndsrörelsen, men jag har hjälpt mina soldater”………..

Fascinerande eller hur!

Hittar ni mot all förmodan inte boken varken på bokhandeln eller på loppis så finns den garanterat på landets alla bibliotek.

Annonser
Published in: on mars 1, 2010 at 3:53 e m  Kommentera  
Tags: , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://3pa2.wordpress.com/2010/03/01/dagens-boktips-2/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: